a

King-Malloy San Francisco Home

Finding our mid-fifties house was a serendipitious discovery: a house in an area we weren't considering, at a price we had not imagined possible. We were immediately attracted to the 'butterfly' roof, the prospect of maximizing the view, the unique setting and the potential for a discerning remodel. It was a blank canvas offering the possibility of both a wonderful home to share and a working art studio. After looking for almost a year, we were in contract thirty-six hours after it went on the market.

The house is set high on a pointed corner at 670 feet altitude in Golden Gate Heights, right above Forest Hill. There is a community garden on the corner, our own garden on the other side and only one neighbor behind us, so it feels very private. The view exends about a 160 degrees from Angel Island, the Bay and some of the city to the north, east to the green hills of Twin Peaks and Sutro Tower, then southeast to the water of the South Bay and Mount Diablo.

This page shows the results of the 'down to the studs' renovation: the new exterior and the main living spaces. Other pages include:

2: Before and After
3: Additional Interior Spaces

The project was a true collaboration between our architect Sean Culman of Solutions, our builder Brendan Uniacke, and Harvey and myself. Everyone brought ideas to the mix and contributed to the success of the project. The structural engineer made the wall of glass possible while designing adequate shear and the window manufacturer came up with a new way of engineering the operable windows, thus eliminating view-blocking horizontal mullions.

Please note that furniture, art, accessories and landscaping weren't all in place when these images were taken thus some images don't show current landscaping and decorative interior elements.

From the street side, the house has an unassuming appearance,
which gives way to a more dramatic aspect on the view side of the house. Posts now drop from each roof beam, establishing a rhythm that continues to the studio windows below. This support structure, using engineered lumber, allows for floor-to-ceiling, ten foot windows that take maximum advantage of the view. Just as importantly, piercing the heavy corner of the structure in this way gave the house an architectural integrity that had been missing. (see 'before and after' pics on page 2)
This image was taken before the new landscaping was in.
As you enter the home, the exterior stucco carries into the interior. The first mosaic element gives a hint of what's to come.
Looking in from the deck. The Italian pendant lamp floats like an asteroid at night.

We paid special attention to the volumes in the house. The kitchen is by Bulthaup. Because it is part of the main living space, all the appliances are hidden. The 'tower' serves to define the space but also hides the oven and microwave. Harvey is a musician and the acoustics in the space turned out to be wonderful.
The painting over the couch is a gift from the London-based artists, Emma Biggs and Matthew Collings. Furniture, rugs, additional artwork/art objects and accessories continue to arrive.

Not much furniture in this image but the view may be enough.

The stucco wall under the skylights begins outside and continues around a curve inside and down the stairs. A site-specific art installation of six aqua/teal mosaic 'nebula' begins in the entry. Nebula Aqua won special recognition by the 2010 Prize for Mosaic and Architecture in Italy.
The nebula were created from a huge variety of materials including semi-precious stones, paua shell, pearls, glass and more. The rich texture and varying levels of reflectivity takes full advantage of the changing light, creating impact from any viewing point.
Structural timber was used to replace a load-bearing wall with open display shelving. The fiberglass light fixture is Italian and looks like a planet or asteroid when lit. The shelves now hold objets d'art including a collection of Japanese netsuke and the dining room is furnished.
 
Although I normally only create fine art mosaics and installations, I did do the backsplash for our home.
 

North view from the deck.

 
 

2: Before and After
3: Additional Interior Spaces

 
 
 

   Text and images © 1996-2012 Sonia King, All rights reserved
   No content from this site may be reproduced without express permission from Sonia King.


 
 

      Home - contact - artist info - galleries - custom mosaics - news - books - classes - links - Site Map